Northlight | San Anselmo

“A light here required a shadow there.” – Adeline Virginia Wolff

Originally a furniture store, recently a dance school, and soon to be a fine artist’s studio, this project attempts to harness natural light and shadow as elements essential to a creative workspace. The reconfigured front façade, allows diffused illumination via large north-facing openings; overhead and wide at the painting studio, eye level and tall at sidewalk entry gallery. The rear sculpture space (where directional light can be a good thing) has an immense baffled skylight and full-height folding walls that provide for manually controlled work light. At the rear of the building, a new addition with large rollup doors and clerestory north windows accommodates 3 vehicle parking, fixing, and welding, as well as a ton of material storage. We look forward to the start of construction as well as seeing it put to good inspired use.

STRUCTURAL ENGINEER

ZFA Structural Engineers

GENERAL CONTRACTOR

Upscale Construction

MECHANICAL ENGINEER

MHC Mechanical Engineering

ENVELOPE CONSULT.

Blanco Architecture

CASp CONSULT.

CalAccessibility